7 Tips voor het herkennen van een betrouwbare aannemer
Wij geven je in deze blog enkele tips & tricks voor het kiezen van een betrouwbare aannemer. Na deze blog weet je precies waar je op moet letten, en wat je moet controleren vooraf.
1. Zoek de ondernemer op bij de Kruispuntbank van Ondernemingen
Uiteraard werk je met een firma of zelfstandige die ingeschreven is bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en die een ondernemingsnummer heeft. Voor een werk van enige omvang heeft de aannemer bij voorkeur een bepaalde rechtspersoonlijkheid, dit in tegenstelling tot een natuurlijk persoon.
2. Kijk de oprichtingsdatum van de aannemer na
In het Belgisch Staatsblad vind je de statuten en de oprichtingsdatum van de onderneming terug. Het is niet altijd het beste idee, beroep te doen op een aannemer die net gestart is.
Het minimum kapitaal om een onderneming te starten is ondertussen zeer laag. Maar een pas gestarte onderneming met een maatschappelijk kapitaal van € 2 000.- is ook niet direct een bewijs van betrouwbaarheid.
3. Verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië
In Wallonië en Brussel moet het nog, Vlaanderen is liberaler : de toegang tot het beroep is in Brussel en Wallonië nog gereglementeerd, deze toegang wordt ook bij de Kruispuntbank van Ondernemingen vermeld.
Voor een aantal Vlaamse bedrijven staan deze gegevens trouwens nog vermeld bij de KBO.
4. De inhoudingsplicht – zitten ze in goede papieren?
Voor een bouwbedrijf dat niet in orde is met de fiscus of met de Sociale zekerheid geldt een zogenaamde inhoudingsplicht – voor een particulier zal deze niet noodzakelijk van kracht zijn. Maar nazicht van een eventuele inhoudingsplicht (dit is vrij vlot op te zoeken) geeft wel informatie over aannemers die in minder goede papieren zitten.
5. Wat vertellen anderen over de aannemer?
Vraag referenties: Is de aannemer misschien een erkend plaatser van sommige producten, is hij in het bezit van bepaalde kwaliteitslabels in de bouw? …
6. Let op deze dingen bij de offerte
Is de offerte voldoende gedetailleerd? Of ga je een bestelling van € 40 000.- plaatsen op basis van 10 lijntjes tekst op een A 4tje?
En als het over prijzen gaat : te mooi om waar te zijn is maar al te vaak gewoon niet waar.
7. Nog geen werken, maar wel al een tweede voorschotfactuur?
Het laatste alarm: indien de werf niet eens opgestart is en je krijgt al een tweede voorschotfactuur in de bus.
Helaas toch voor de verkeerde aannemer gekozen, of komt u na de werken verborgen gebreken tegen?
Neem dan contact op met Valors.

